Haperende climate control Volvo V70 ’02

Een Volvo V70 kwam binnen met de volgende problemen: de airco sloeg spontaan uit of aan, de climate control bepaalde zelf of er lucht van buiten of uit de auto werd gebruikt, de kachel blies zomaar hele warme lucht of juist hele koude lucht.

Nou heeft het climate control systeem van de V70 meerdere sensoren om het systeem te laten werken. Sensoren voor onder andere de luchtkwaliteit, buitentemperatuur, binnentemperatuur, verdampertemperatuur enz.

De binnentemperatuur wordt gemeten door een sensor die achter een rooster zit in het bedieningspaneel van de climate control.

v70 climate control
Bedieningspaneel ECC, met boven de rechter draaiknop het rooster.

Op de achterkant van dit bedieningspaneel zit een klein ventilatortje die de lucht uit de auto door het rooster naar binnen zuigt. Nou komen we bij het eerste probleem van deze auto. Het ventilatortje zat vol met stof en rotzooi waar door deze niet wou draaien. Het gevolg is dat de lucht niet door het het rooster naar binnen wordt gezogen en dat de directe omgevingstemperatuur¬† wordt gemeten, deze temperatuur is natuurlijk hoog omdat dit electronische component warm wordt. Zo ‘denkt’ de ECC dat de lucht binnen in de auto heel warm is, met als gevolg dat de ECC onterecht gaat aansturen op het blazen van koude lucht. Na schoonmaken van het ventilatortje draaide deze weer zoals het hoorde en de temperatuur werd weer juist gemeten, probleem 1 was opgelost.

Na het nogmaals aansluiten van de computer bleek er nog een temperatuursensor een verkeerde waarde te geven: de verdampertemperatuur sensor. Deze meet de temperatuur van de verdamper om onder andere te voorkomen dat deze bevriest. Deze temperatuur ligt vaak tussen de 5 en 10 graden celsius. Deze sensor gaf vele waardes behalve de juiste. Waardoor de aircocompressor op de verkeerde momenten werd uit of ingeschakeld en ook de aanjager werd wel eens aangestuurd terwijl dit niet nodig was. Deze sensor is te vinden bij het gaspedaal. Na het vervangen van de sensor waren alle waardes weer correct.

Alle temperaturen zijn weer correct.
Alle temperaturen zijn weer correct.

Nu alle waardes weer correct zijn, en na het afvullen en controleren van de aircocompressor werkt de climate control weer perfect.